Chorizopannua ja Thin Lizzya Norjan vuonoilla 2018

Kerava - Tornio 20.7

Vuosien varrella Norjaa on tullut jo aika paljon ajettua. Kuitenkin alue, joka rajoittuu Narvikista Fossbergomiin Jotunheimin pohjoisosiin, oli aluetta, jossa en ollut ennen tätä matkaa vieraillut. Parin vuoden takaisesta reissusta oli jäänyt myös jotain hampaankoloon. Nimittäin Geirangerin vuono kuului tuolloin matkasuunnitelmaan mutta sääherra oli tuolloin sitä mieltä, että sinne saakka ei ajeta, eikä ajettu. Tämänkertainen matkasuunnitelma fokusoitui kolmeen kohteeseen, jotka kaikki sijaitsivat minulle ajamattomalla alueela: Atlantic road, Trollstigen ja Geiranger. Reitin ajattelin rakentaa siten, että ajaisin ensin Keravalta Tornioon kotiseudulle, jossa viettäisin yhden yön vanhempien luona. Siitä jatkaisin suoraan länteen Ruotsin läpi Norjaan hiukan Mo I Ranasta etelään. Niiltä main reitti suuntautui etelää kohti ja aina takaisin Ruotsiin Tukholmaan saakka. Hartain toive tälle matkalle oli, että jospa sääherra vain olisi armollinen! No, voin paljastaa jo nyt, että olihan se ja se oli loistava asia se :) Tuli todistettua, että Norjassakin voi olla todella helle ja ilma kuiva kuin beduiinin sandaali.

Matka alkoi Keravalta hyvässä säässä. Matkajuhtana keväällä 2017 ostettu uusi Aprilia 1200 Caponord Rally matkaenska. Tämä oli oikeastaan ensimmäinen kunnon reissu tällä pyörällä täysillä matkavarusteilla. Pientä esimaistiaista ajokista matkapyöränä oli toki jo viime kesällä 2017 Jänkhällä jytisee reissusta mutta vasta nyt se pääsisi tositoimiin. Ajelin kolmen pysähdyksen taktiikalla aina Tornioon saakka. Lähdin töiden jälkeen Järvenpäästä päivällä ja vieläpä työpaikalta suoraan. Etappeja olivat Vaajakoski, Viitasaari ja pieni kioski jossain tienposkessa Oulun ja Tornion välillä.

Tornio - Nyheim Camping 22.7

Torniosta pääsin starttaamaan noin kello yhdentoista aikoihin. Olin viettänyt Torniossa pari yötä ja nyt oli kova matkatäpinä päällä. Ensimmäisen ajoäivän aikana oli tarkoitus ajella länteen Ruotsin läpi hiukan Mo I Ranan eteläpuolelle ja jatkaa siitä etelää kohti. Aamulla katsoessani taivaalle se näytti jokseenkin harmaalta. Säätiedotus oli luvannut sadetta ympäriinsä kairaa mutta ei onneksi juuri sinne päin mihin lähdin. Toivoin, että sadetutkat pitäisivät kutinsa, kun kaarsin liikenneympyrästä Haaparannan puolelle ja Luulajaa kohti. Pientä tihkua tippui välillä kypärän visiiriin mutta ei onneksi sen enempää. Sadetta oli kuitenkin yön aikana pitänyt Ruotisin puolella, koska tie oli märkä.

Matkan ensimmäinen kuva Suomen rajojen ulkopuolelta. Hiukan kosteahkoa mutta taivaankansi lupaili jo parempaa...

Etenin siis aika tarkasti itä-länsi suunnassa halki Ruotsin. Maisemista Ruotsin puolella ei ole kyllä sen enempää kerrottavaa. Metsää ja pieniä kyläpahasia matkan varrella. Etenin tietä nro 94 kohti Arvidsjauria. Pari huoltamopysähdystä muiden pikkutaukojen lisäksi tein ennen Norjan rajan ylitystä, jonne saavuin Troforsin kautta. Jotenkin se vaan Norjan puolella matkan teko aina hidastuu, vaikka vielä en vuono-Norjassa ollutkaan. Itseasiassa tämä osa Norjaa ei maisemien puolesta Norjan mittakaavassa kummoista mutta mukavaa ajettavaa silti prätkällä. Jäljempänä muutama kuva sekä saapuminen leirintäalueelle.

Pitkänmatkanajo takana ja vihdoin Nyheim Campingilla.

Nyheim Camping on tällainen tienvarsicamping. Ihan asiallinen...

Ilta oli tyven...

...ja kaunis.

Reittiä: Tornio - Nyheim Camping

23.7 Nyheim Camping - Kristiansund

Yö meni muuten hyvin, mutta perkele, joku molotti puhelimeen puolenyön jälkeen ihan telttani vieressä varmaan tunnin verran taukoamatta. Piti tietenki just siinä minun teltan vieressä messuta ja kovaan ääneen. No, kaikilla ei ole tilannetajua ja tarpeen vaatimaa sosiaalista jarrua aivoissaan. Aamupuuroa ja kahvia keitellessä katsahdin taivaalle - ja hyvältähän se näytti. Tai siis ei ainakaan sateiselta. Lähtiessäni otin mukaan kiven, jonka olin asettanut pyörän sivutuen alle edellisenä iltana. Se antoi lisäleveyttä ja -koroa, mikäli alusta sattui olemaan liian pehmeä tai kalteva. Näitä ongelmia ei ollut entisessä Moto Guzzin Californiassa, jossa sivutuki oli pitempi kuin pyörä :)

Starttasin pyörän ja se jyrähti käyntiin kuten italialaisen ja Aprilian kuuluukin. Suuntana Trondheim ja siitä edelleen Kristiansund. Maisemat E6:sta ajellessani eivät ennen Trondheimia juuri muuttuneet. Ihan mukavaa ajettavaa ja sää oli poutapilvinen. Ajelin rauhassa ja nautin edessä olevastani matkasta, jota oli melkein puolitoistaviikkoa edessä päin. En juurikaan ohitellut vaan ajelin virran mukana rauhallisesti. Rekkoja ja muuta liikennettä oli sen verran, ettei ohittelu olisi lyönyt oikein leiville.

Leppoisaa ja mukavaa aamupäivänajon tunnelmaa ennen Trondheimia.

Sikäli oli mielenkiintoista ajella, koska tässä osaa Norjaa en ollut ikinä aikaisemmin käynyt. Itse asiassa tämä keskinen ja etelä-Norjan pohjoispuoli oli juuri sen vuoksi kohteena, koska alueena se oli mulle ennestään ajamatona seutua. Trondheimia lähestyessäni ilma keräsi lämpöpisteitä :) ja jotenkin maisema avartui ja alkoi muuttua. Nälkäkin alkoi olemaan melkoinen ja olin päättänyt aika päiviä sitten, että sopivan levikkeen tultua parkkeeraan kokkaustauolle. Se on kumma, mutta näitä levikkeitä tulee huomattua vasta jotakuinkin kohdalla ja niihin ei ehdi jarruttaa - eikä takaisin jaksa kääntyä. Mutta juuri ennen Trondheimin kaupunkia kurvasin jollekin bensa-asema-majoitus-ostari hässäkän parkkipaikalle. Siellä olikin hyvä alue penkkeineen kokkaustauolle. Näkymät alas Trondeimin kaupunkiin olivat kuin tarjottimella. Siispä keittovehkeet esille ja lihapatapurkki esiin sivulaukusta ja riisti siihen kylkeen.

Tämä on...

...moottoripyöräretkeilyä.

Ampiaisia piuas vaan niin perkeleesti mutta ei se tunnelmaa latistanu. Katselin alhaalle Trondheimin kaupunkiin. Se näytti ihan hyvänkokoiselta paikalta. Trondheimista pitäisi kuitenkin kaartaa länteen päin kohti Kristiansundia ja edelleen Atlantic roadille, joka oli tosin seuraavan päivän kohde. Syötyäni oli taas kuin uudesti syntynyt matkamies. Trondheimissa oli tietyötalkoot useassa kohtaa, jonka seurauksena ajelin liikenneympyröistä aluksi miten ja mihin sattuu. Navigaattorista ei paljon ollut apua uusimmista päivityksistä huolimatta. Ajelin jonkin matkaa ohi Trondheimin kohti etelää. En vain löytänyt tienhaaraa mistä olisi pitänyt kääntyä. Käännyin takaisin ja tulin samaiseen liikenneympyrään nyt etelästä päin. En tiedä, mutta kylttiopasteet tuntuivat olevan paremmat etelän suunnasta tultaessa ja niin pääsin oikealle väylälle. Ja Kuasua kuasua kohti Kristiansundia!

Ja niin se ilma alkoi hellimään...

...oikein toden teolla, koska...

...Norjassa auringosta pitää nauttia...

...kuin viimeistä päivää!

Tässä siis toista vuotta ajossa uutena taloon tullut Aprilia 1200 Caponord Rally enismmäisellä pitkällä reissullaan.

Takan todella hieno pätkä aurinkoisessa kelissä. Tässä Halsa - Kanestraum -lauttaylitysalue. Käväsin kyseisestä kaupasta varmistamassa, että voihan lautalla maksaa kortilla, koska käteistä ei ollut (oli muuten hyvä varmistaa tässä vaiheessa).

Kohti Kanestraumia. Sieltäpä ei ole enää pitkä matka Kristiansundiin.

Tietä nro 70 ajelin Kristiansundia kohti tähyillen leirintäalueviitoituksia. Ensimmäiselle käännyin ennen keskustaa ja kyltissä luki Byskogen -camping tai sinne päin. Ajelin tovin hiekkatietä ja saavuin leirintäalueelle. Joskus tulee sellainen tunne, että paina kaasua ja lähde pois. Nyt se tunne tuli! Edellisen kerran Italiassa vuonna 2012, jolloin parin leirintäalueen kohdalla oli sama tilanne. Camping oli jotenki epämääräinen ja hiukan, no miten sen ilmaisisi, hiukan "epämääräistä sakkia" telttoineen ja autoineen. Tunnelman kolkkoa lisäsi vielä se, että porukkaa ei ollut paljon. Käynnistys, pois ja ettepäin, pois. Jatkoin ajelua keskustan liepeiltä ja sen ohi. Päädyin Atlanten motel og camping -kombinaatioon ja se vain vaikutti hyvältä. Sieltäpä telttapaikka Atlantin meren liepeiltä :)

Näille paikkeille teltta, ja kypäräoluet :) Täällä oli mukavasti porukkaa ja majoitusvaihtoehtoja näytti riittävän, oli jos jonkinlaista mökkiä. Siinä se ilta meni kokatessa ja seuraillessa tunnelmaa leirintäalueella.

Reittiä: Nyheim Camping - Kristiansund

24.7 Kristiansund - Geiranger

Atlantic Road, Trollstigen ja Geiranger! Ne olivat etukäteen tämän matkan päänähtävyydet. Listalle työnsi itsensä mustana hevosena myöhemmin eräs muukin kohde, mutta siitä tuonnempana. Hiukan pilvisessä säässä urkeni aamu Kristiansudissa mutta, eipä satanu vettä ja siitä olin iloinen. Aamiaista nautiskellessa tuumin, että jahka sattuu kohdalle sen olonen paikka, missä vois olla meikäläisittäin mainittuna Alko, niin poikkeampa heti semmoseen paikkaan. Nimittäin jo Torniosta lähtiessä oli tarkotus käydä hakemassa pieni viskipullo iltojen ratoksi kahvin kyytipojaksi, mutta se vain unohtu. Tämä suunnitelma kristallisoituneena kypäräni sisässä ajelin kohti Atlanticroadin alkupistettä, joka ei tosiaan kaukana ollut. Rahastuspisteen kautta jatkoin matkaa pitkin Atlantin vierttä.

Atlantic Road yllätti positiivisesti. Mulla oli ennakkoluuloja sikäli, että "kaikkihan siellä ovat käyneet", "se on se pätkä jolla rahastetaan", "ei se kummonen varmaan, mutta tuleepahan käytyä" yms. yms. Mutta, se että jostain paikasta tulee suosittu, siellä ehkä rahastetaan, siitä puhutaan paljon jne. kertoo siitä, että eihän nämä asiat tyhästä ole syntyneet. Ei kaikista paikoista puhuta, rahasteta tai tule suosittuja. Se, että jostain tulee turistirysä sekä rahastustoimenpiteet siihen ympärille ovat tietysti negatiivisia lieveilmiöitä mutta eivät ne loppujen lopuksi itse paikan itseisarvoa alenna. Ei se ole itse "paikan syy" että siitä kehittyy suosittu. Ihmiset sen tekevät! Ja jos joku paikka on hieno niin se on vähän sisään kirjoitettu looginen ominaisuus, että siitä tulee "populääri" jossain vaiheessa, jos se vain on suht helposti tavoitettavissa. Mutta itse paikan hienous itseisarvona ei minusta katoa. Tämä ajatuskulku pätee moneen muuhunkin paikkaan eikä vähiten Nordkappiin tai Italian moniin kohteisiin. Mielestäni Atlantic Road on ajamisen arvoinen lieveilmiöistä huolimatta ja varsinkin jos sen ajaa pidemmän kaavan kautta kokonaan "rantoja nuollen" museotiekylttejä seuraillen. Ei se rahastuspiste reitin alussa sitten enää haittaa paatuneintakaan Roope Setää.

No nyt riittää filosofointi! Sattupa näin, että heti reitin alkupuolella ajelin taajamakeskittymään, jossa ilmiselvästi tienvarressa oli liköörimyymälä. Pyörä parkkiin ja tomerin askelin kohti putiikkia. Voi prkle! Norjassa kun on, niin siellä liköörimyymälät ovat auki vain hyviksi säiksi (ja nythän oli vähän pilvistä, heh!). Ei se auki ollut. En keksinyt yhtään hyvää syytä miksi sen ei olisi pitänyt olla auki. Kiinni oli ja aukioloajatkin oli raapustettu oveen. Uskottava oli! Ei auttanut muuta kuin jatkaa tuonnempana viskipullon metästystä.

Pilvisessä kelissä ajelin hissun kissun Atlantic Roadin reittiä maisemareittikylttejä seuraillen. Seuraavassa kuvia reitin varrelta.


Tämän kuvan filmatisoinnin yhteydessä tuli parkkipaikalla jutteleen eräs suomalainen nuorimies (noin 25v ehkä). Hänellä oli tyttöystävä mukanaan ja olivat liikenteessä autolla. Kaverin kertoman mukaan hän itse omisti kyykkypyörän. Hän oli varsin kiinnostunut moottoripyöristä ja moottoripyörämatkailusta. Rivien välistä lueskelin, että harmitteli sen hetkistä autokyytiään :) Mukava kaveri, jonka tapasin toistamiseen myöhemmin eräällä lautalla.

Väliin maisemareitti puikkelehtii myös mereltä piiloon.

Atlalantic Roadin reittiä.

Viimeistelin Atlantic Roadini tietä nro 664 Budin ja Tornesin kautta tielle nro 64, jota pitkin päristelin Solsnes - Åfarnes -lauttaylitykseen. Sitten jatkoin tietä 64 kohti Geirangeria, tätä Unescon pyhittämää suojelukohdetta. Ajelin Isfjordenin keskittymän ohi, josta tie kaartaa takaisin länteen. Hiukan Isfjordenista ohi ajettuani pysähdyin kustauolle. Todella mielenkiintoisen näköinen paikka (katselin siinä samalla), josta vasemmalla kuva. Huomasin kyltin, jossa oli eri lintulajien kuvia. Kyltti kertoi, että oli saapunut Hensoranin luonnonsuojelualuelle. Ilmeisesti tämä Isfjordenin lahdelma on jonkinmoinen lintupaikka, jossa voi tavata useita lajeja.

Isfjorden/Hensoran naturreservat.

Jatkoin Åndalsnesiin, jossa päätin pitää kunnon ruokailu- ja kahvitauon ennen Trollstigenin valloitusta. Sisällä kaivoin kuvetta ja siunasin itseäni hampurilaisella, kahvilla ja suklaapatukalla. Sitten tunsin olevani fyysisesti ja henkisesti valmis vuorenvalloittaja. Astelin pyöräni luokse. Kuten yllä olevasta kuvasta voi todeta, niin taivas näytti vähän epävakaiselta. Se pikkuisen harmitti, koska Trollstigen, Geirangerin ohella, oli se toinen pääkohde tälle matkalle. Toiveikkaana lähdin kuitenkin ajelemaan kohti neulansilmiä. Yhden harhakäännöksen siivittämä löysin oikealle tielle.

Tässä olen siis Trollstigenin alkupäässä. Tie on aika kapea. Vaikka kuvasta sitä ei huomaa, niin nousua on jo. Mielenkiinnolla ajelin eteen päin ja viimein alkoi serpentiiniosuus. Koska porukkaa tälläkin pätkällä on, niin ennen neulansilmiä piti tarkoin katella, että sattuuko kriitisessä käänöksessä tulemaan ketään vastaan. Pyörä murisi mukavasti alla ja oli makea kaasutella neulansilmien jälkeen mäkeä ylös. Mutta sitten sukelsin sumuun kuin Matti Nykänen Sarajevossa konsanaan. Sumu oli todella sakea ja vauhtia sai laskea reilusti. Niin tekivät myös edellä ajavat ajoneuvot. Mieleen tuli vuonna 2008 euroopanreissulla Timmelsjochin ylitys Italian ja Itävallan rajalla. Sen enempää eteen kuin taakse ei nähnyt. Lähestyin huippua ja viimein saavuin näköalatasanteelle.

Parkkeerasin pyörän sumeikkoon ja kosteikkoon oheisen kuvan mukaisesti. Mutta periaatteen miehenä ja puoliksi sketsimielessä tempaisin kamerani ja lähdin tallustelemaan pitkin rakennettuja näköalatasanteita. Eipä sieltä mitään nähnyt. Tämän oli reissun ainoa pettymys, sillä ne kuuluisat serpentiinikuvat jäivät nyt saamatta.

Sen sijaan todistusaineistoksi nappasin "turisteja sumussa" -otoksen. Akseli Gallen Gallellaan.

Herne rocca rock´n´rolli riitti. Suunta vain eteen päin kohti Geirangeria. Luulin olevani jo huipulla mutta peikkotiehän lähti vielä nousemaan. Ja yhtä yllättäen kuin sumu oli alkanut niin se myös loppui tien saavuttaessa jotakuinkin lakipisteensä.

Tässä kohden sumurintama antautuu.

Peikkotien ylänköä.

Jossain sumujen kätköissä ne röllit lymyävät.

Tämä ylimmällä ylängöllä laskeva putous oli vaikuttava näky!

Laskettelin peikkoylängöltä alas ja pysähdyin ostoksille alhaalla laaksossa. Olen intohimoinen kotikokki ja kiertäessäni kauppaa mukaani tarttui tomaattikastiketta ja mausteista raakamakkaraa. Ajattelin, että kokkaanpa tuoremakkarapannun trangialla kun pääsen leirintäalueelle. Ja tottakai parikolme olutta lyöttäyty niin sanotusti völhjyyn siitä hyllyköitten välistä kuin vaivihkaa. Sujautin ostokset parkkipaikalla takaboksiin. Tyytyväisenä ostoksiini hurautin takaisin tielle 63 kohti Geirangeria, jota mainostavia kylttejä oli ilmestynyt jo tienvarsille. Saapuessani Ferjekai - Eidsdal -lauttaylitykselle alkoi piiskomaan vettä. Pääsin onneksi nopeaa lautalle, joka ei ollut kovin iso. Vettä piiskoi aika lailla vaakatasossa ja sain onneksi parkkeerattua katoksen alle. Lautan lattia kaareutui yllättävän jyrkkään sivuille päin, joten pyörä piti parkkeerata jonkin verran vinottain. Ehkäpä hankin sivutukeen vielä tarvike lorvike levike/koroke -palan. Katospaikasta huolimatta en täysin säästynyt vesipisaroilta. Geirangerhan on tunnetusti Norjan sateisin paikka, joten enteilikö tämä kenties jotakin...

Ferjekai - Eidsdal -ylitys. Vaikka kuvassa ilma näyttää kirkkaalta niin todellisuudessa vettä piiskoi ihan huolella.

Geiranger oli jo niin sanotusti huudeilla! Vesisade oli onneksi lakannut mutta taivas oli yhä pilvinen. Sitten tie alkoi nousemaan. Serpentiiniajoksihan se meni ja tunnelma oli odottava, sillä Geiranger oli kuitenkin se tämän reissun ykköskohde! Sitten saavuin ison levennyksen kohdalle, joka kutsui pysähtymään, ja niin tein. Levennyksen kallistus vietti jälleen jyrkästi vasemmalle tulosuunnastani. Pari kertaa sai mallailla pyörää, jotta sai sen sopivaan kulmaan. Vaihde ykköselle ja varmistus, ettei lähtisi taakse päin luistaan ja sitten jalakselle.

"Tämä siis on se paikka, Geiranger!" Katsoin alas ja olipahan upea maisema alhaalla. Tällä seisakkeella vietin varmaan kaksikymmentä minuuttia ihaillen, jaloitellen, kuvaten ja taas ihaillen maisemia. Ei suotta tästäkään paikasta puhuta. Oikeastaan olin myös pakotettu olemaan hiukan pidempään, koska joku oli parkkeeranut autonsa pyöräni viereen siten, että siitä ei olisi mahtunut kääntymään. Siitäkin huolimatta, että joku motoristi huomasi ongelmani ja tarjosi työntöapua, päätin odotella väylän vapautumista. Arvioin tilanteen siten, että mitään riskiä hasardihommille en ottaisi, koska ei ollut pakko. Auto lähtisi kyllä jossain vaiheessa edestäni.

Geirangerin vuonon pohjoinen näköalapaikka.

Ja itse näköala.

Näköalapaikalta lähdin laskettelemaan sitten kohti vesirajaa. Ennakkotietona oli, että pari leirintäaluetta ainakin pitäisi olla jossain päin vuonoa. Hyvän tovin olin lasketellut, kun oikaisin leirintäaluekyltin suuntaan. Tie oli kapea ja jyrkkä, joka leirintäalueen respalle päätyi. Siis todella oli jyrkkyyttä ja parkkeeraus respan eteen piti jotenkin jopa miettiä. Pysäytin pyörän kohtisuoraan vastamäkeen ja ykkönen taas silmään (tämä alkoi tulla jo jotenkin tutuksi). Varmistus ja sivutuelle. Huomasin, että pari vieressä olevaa motskaria oli parkkeeraattu juuri samansuuntaisesti mutta varustettu vielä stoppareilla takarenkaan taakse. Marssin respalle.

No, olin toki huomannut "we are full" kyltin ennen paikalle tuloani mutta moottoripyöräilijät ovat erikseen...vai mitä...etuoikeutettuja...Hä! Esitin respamiehelle kysymykseni yhdestä yöstä, yhden henkilön ja -teltan tarpeilla + moottoripyörä. Varsin kohtelias ja mukavan oloinen respamies pahoitteli tietysti tilannetta. Nämä pahoittelut olivat kuitenkin yöpymissuunnitelmiani vastaan. Tähän olin varautunut, joten siirryin argumentaatiossani seuraavaan vaiheeseen. Jatkoin neuvottelua tuomalla esille vaatimatonta tilaa, jonka pieni telttani ja moottoripyörä vaatisi. Kuin yllätyksekseni respamies otti pyyntöni vakavasti ja lähti tiirailemaan aidalta alas ja haravoimaan katseellaan vuonon vesirajassa sijaitsevaa leiriintymisaluetta. Hän todellakin keskittyi tehtäväänsä ja vihdoin...luojan kiitos...totesi...että "yksi paikka kyllä löytyy". HIENOA!! Enempää en tarvitse. Hän näytti paikan alhaalla hopeanvärisen auton vierestä. Ja kas...sehän oli ihanteellinen: Geirangerin vuonolla ihan vesirajan tuntumassa telttapaikka. Mahtavaa! Tie alas oli sen verran jyrkännäköinen, että katsastin ensin kävellen reitin alas telttapaikalleni ja suunnittelin, että kuinka ajaisin ja mihin parkkeeraisin. Sitten hurautin alas. Tilaa oli minun tarpeisiin juuri oikea määrä ja asetin Nyheim Campingilta anastamani kiven nurmikolle ja laskin pyörän sivutuen sen varaan. Hyvin pysyi. Vieressä olijat toivottivat kohteliaasti tervetulleeksi :) Siinä oli perhe ja muuta seuruetta ympärillä. Hienoa, että moottoripyöräilijöitäkin arvostetaan näin hienolla paikkaa ja isomman seurueenkin taholta :)


Olin todella todella tyytyväinen ja ajopäivä sai suunnittelemani lopputuloksen. Päätin, että täytyy käydä vielä erikseen kiittämässä respamiestä jossain vaiheessa tästä kunniasta. Sillä ihan hyvin hän olisi voinut käännyttää minut takaisin ja jatkaa lehtensä lukemista. Pystytin pikaisesti teltan sillä taivaalla oli roikkuvia pilviä, jotka voisivat laskea allensa hetkenä minä hyvänsä. Taisi siinä jokunen harva pisara tipahdellakin teltan pystytyksen lomassa mutta ei onneksi enempää. Sitten kiertelin hiukan leirintäaluetta ja ihastelin näkymiä. Eläväinen ja mukava leirintäalue oli siis kyseessä. Paikka on Lysebotnin ohella kyllä hienoin, missä olen Norjassa vieraillut.

Sitten aloin kokoamaan kenttäkeittiötäni. Käristin makkarapalasille aluksi sopivan värin pintaan ja kaadoin tomaattisoosin päälle. Sitä sitten hauduttelin hiljakseen noin 30 minuuttia kunnes soossi ikään kuin glaseerautui makkaroiden ympärille. Suhautin vehnäkeisarin auki ja lähdi laiturin nokalle nautiskelemaan makkarapannua ja vehnäolutta. Voi veljet että maistuikin hyvältä niissä maisemissa :) Loppuilta menikin fiilistellessä, siemaillessa olutta ja kierrellessä aluetta ympäriinsä ja ennen kaikkea - ihmetellessä.

Leirintäalue alhaalla vuonossa.

Reittiä: Kristiansund - Geiranger

25.7 Geiranger - Byrkjelo

Reissun pääkohde, Geirangerin vuono, ei ollut pettänyt. Tyytyväisenä lähdin aamulla kohti etelää Bergenin suuntaan. Olin viettänyt illan ja yön Geirangerin sydämessä upeassa paikassa. Tällaiset kokemukset ovat juuri se mp-matkailun suola. Mutta yksi yllätys oli vielä edessä. Ei tosin tämän ajopäivän aikana, mutta se oli edessä.

Tämän päivän ajon olin päättänyt ottaa kuitenkin rennosti. Päivän etappi Geirangerilta oli Byrkjelo -niminen paikka, jonne on vain 132 km matka. Vähän sellainen puolittainen välipäivä. Ilma helli, se tuntui vain paranevan Norjassa päivä päivältä. Ja eipä se ihme, Suomessa samaan aikaan kovat helteet niin kuin oli koko 2018 kesän. Sikäli otollinen vuosi Norjan matkailuun mikäli auringosta pitää.

AJelin vuonon vierttä Geirangerin keskustan ohi. Keskusta oli kuin ammuttu täyteen turismoa. En viitsinyt poiketa tankille siihen väkimäärän vaan päätin jatkaa eteen päin. Tie lähti nousemaan varsin pian taas ylängölle. Otin ensimmäisen stopin kohdassa, jossa tiestä nro 63 haarautuu reitti Dalsnibban näköalapaikalle. Pohdin hetken asiaa jaloitellessani ja jostain syystä en kuitenkaan halunnut lähteä pistäytymään Dalsnibballa. Ehkä serpentiiniajoa oli takana jo tarpeeksi.

Dalsnibbaan haarautuvan reitin kohdalla. Tässä Aprilian seurana yleisin moottoripyörämerkki ja -malli, joita bongaa ehkä 80 % varmuudella kaikista vastaa tulevista moottoripyöristä Norjassa. Seuraava pysähdys oli Djupvattnetin kohdalla. Se on hieno ylänköjärvi. Jotkut rohkenivat jopa uimaan. Varmaa oli virkistävää.

Djupvatnet

Djupvatnetilta tie laskeutui kohti Langvatnetia, jossa se päättää päivänsä yhdistyessään tiehen nro 15. Siitä käännyin länteen. Edessä oli hienoa vuonomaisemaa kohti Byrkjeloa. Reitille mahtui yksi lyhyt lauttapätkä yli Innvikfjordenin. Ylängöltä laaksoihin tullessani ilma alkoi myös pikkuhiljaa kirkastumaan. Toisaalta tuntui tuhlaukselta pitää niin lyhyt ajopäivä. Mutta, kuitenkin se oli jo paikallaan.

Nämä vuono -Norjan maantiet ovat hienossa kelissä todella rentouttavia. Rauhallisesti mukavalla leposykkeellä kaarsin Byrkjelo Campingille ja varasin telttapaikan. Byrkjelon leirintäalue osoittautui mittavaksi laajuudeltaan ja sitä peittää kauttaaltaan hyvä nurmikko. Olin paikalla noin kahdelta päivällä, joten oli vara mistä valita telttapaikka. Sinne olisi mahtunut isommallakin bussilastillisella levittäytymään mukavasti minne haluaa. Nurmikko oli jokseenkin pehmeää, joten kaivoin taikakiveni takaboksista jälleen sivutuen alle.

Eipä ollut mitään kiirettä. Olin matkan varrella löytänyt myös paikallisen Vinmonopoletin, joka lopetti kadonneen viskipullon metsästykseni. Mukaani tempautui myös muutama vahva Ale -olut. Tempasimpa semmosen auki ja istahdin sivulaukun päälle, joka toimittaa hyvin myös penkin virkaa. Pystytin teltan verkkaiseen tahtiin ja kävin tarkastamassa alueen fasiliteetit. Sitten lekottelin teltassa ja laitoin bluetooth -kaiuttimesta musiikkia. Muun muassa Thin Lizzy pauhasi ja myös Red hot chili peppers. Phil Lynott a la Thin Lizzy sai kuitenkin luvan olla äänessä eniten :) Rentoutumisen lomassa viereen leiriytyi norjalainen pariskunta. Olivat minun ikiäni ja ilmeisesti musiikillinen excursioni ei heitä häirinnyt. Yksinolosta nauttimista parhaimmillaan!

Suoritin kävelyretken Byrkjelon vaatimattomaan keskustaan.

Siellä oli jonkin sortin taidepuisto, jossa oli patsaita nimettyinä kuuluisien henkilöiden mukaan.

Ilta-auringon saavutettua menin hyvissä ajoin nukkumaan. Päivä oli rentouttava. Byrkjelon campingia ja paikkaa yleensä ei kovin eläväiseksi voi sanoa mutta sillä ei tällä kertaa ollutkaan merkitystä.

Reittiä: Geiranger - Byrkjelo

26.7 Byrkjelo - Saebo

Aamu valkeni pilvettömältä taivaalta Byrkejossa. Tämä ajopäivä sekä seuraava, olivat koko reissun helteisimmät. Lisäksi tämä ajopäivä pitkin Hardangerin vuonon reunaa oli maisemiltaan todella herkkua. Parhaimmillaan sellaisessa hellivässä lämpimässä säässä, kuin ajo tapahtui pitkin Hardangerin vuonoa, vetää Norja vertoja jopa alppieuroopan maisemille. Todella rahanarvoista tavaraa! Hardangersvidda oli reissun ehdoton yllätys maisemiltaan, jota en etukäteen odottanut! Mutta vielä en ollut Hardangerilla.

Positiiviseksi ongelmaksi muodostui päivän aikana se, että kuvattavia paikkoja oli sen verran paljon matkan varrella, että kaikissa ei vain voinut pysähtyä. Aika paljon tuli räpsittyä otoksia kuitenkin. Lämpötila oli varmasti kuumimman päivän aikaan lähemmäs kolmekymmentä celsiusta ja ehkä ylikin.

Kyllä kelpasi mutkitella.

Laskettelin etelää kohti ja saavuin Sognevuonolle, jonka reunaa ajelin kohti länttä. Sognevuono oli tarkoitus ylittää vielä lännempää mutta jotenkin käännyin liian aikaisin tienhaarasta ja ajauduin Lavik - Yttre Oppedal -lautalle. "No, mennään sitten tästä yli, ei kai sillä väliä" ja pamautin jonon jatkoksi. Lautalla tapasin vanhan tuttavuuden Atlantic Roadilta. Sama nuori kaveri tyttöystävänsä kanssa. Kertoi, että oli joku vuosi sitten tehnyt kavereidensa kanssa Norjan matkan Trollstigenille kevytmoottoripyörillä Suomesta :) Kunnioitettavaa, mutta sille, joka tekee vuono-Norjan matkan pappatunturilla, nostan hattua! Oli rentouttavaa jaloitella auringossa lautan kannella. Raukea ja rento fiilis. Sellainen hyvän olon flow, jota moottoripyörämatkailu parhaimmillaan tuottaa. Ei stressiä, ei arkimurheita, vain tie, reissu ja vapaus!


Ytre Oppedalista jatkoin etelään ja kohti Bergeniä. Jossain matkan varrella, josta kuva vasemmalla, pysähdyin juoma- ja suklaapatukkatauolle huoltoasemalle. Sen yhteydessä näytti olevan erillisrakennuksessa ihan kunnon ravintolakin. Ei ollut huonolla paikkaa tämäkään huoltsikka. Viereiseen pöytään porhalsi myös kaksi nuorehkoa naispuolista henkilöä. Olivat fillareilla liikkeellä. Jotenkin katseillaan tervehtivät ja mumisin jotain takaisin. Alkuperäinen suunnitelma oli, että olisin yöpynyt Bergenin kupeessa itäpuolella leirintäalueella. Ajorytmitys meni jotenkin siten, että ei ollut järkeä pysähtyä Bergenin kohdalle nyt. Hieno ajofiilis ja ilma niin ei muutku ettepäin, sen päätin.

Mutta hiukan ennen Bergeniä, jossa tie E16 haarautuu itään kohti Hardangerfjordenia, matkanteko tyssäsi. Jostain syystä edessä oli pitkä pitkä jono, joka ei liikkunut mihinkään. Ihmettelin tovin, katselin, ja viimein sammutin moottoripyörän ja kallistin sen sivutuelle. Myös moni autossaolija jalkautui ulos kuumasta autosta kun ei moottoreita viitsinyt pitää käynnissä. Kukaan ei näyttänyt tietävän mistä on kyse. Jono meni välillä eteen päin kymmenen tai viisitoistametriä, jonka jälkeen seisahtui taas pitkäksi toviksi. Eräs brittiläinen ajoi viereeni BMW:n 1200 cc caferaaserilla, jonka oli valjastanut matkapyöräksi. Antoi "vinkin" että on ihan laillista splitata eli puikkelehtia seisovan jonon ohitse moottoripyörällä. Kiitin ohjeesta ja hän jatkoi matkaa pujotellen. Tiesin tietysti tämän, mutta jostain syystä sitä pyrin välttämään, jos ei ole ihan pakko. Tovin seisoskellessani jonossa päätin kuitenkin seurata esimerkkiä. Pääsin aika pitkälle, miltei jonon kärkeen ja siinä vaiheessa jono alkoi muutenkin jo liikkua. Saavuin liikenneympyrään, jossa koko episodin tapahtumapaikka ilmeisimmin oli ollut. Mutta minulle ei ikinä selvinnyt, mitä oli tapahtunut. Tilanne oli ohi ja mahdolliset raivaustyöt tehty ennen kuin saavuin paikalle. Jonkinlainen onnettomuus oli joka tapauksessa kyseessä, koska pilliajoneuvoja oli mennyt huudeille jossain vaiheessa, niitä olin kuullut.


Jono tunnelmaa ennen Bergeniä.

Jatkoin pitkin E16:a länteen ja edelleen tielle Fv7, jota pitkin ajelin Hardangerinvuonolle Eikedalenin kautta. Olin todella haltioissani maisemista ja aurinkoisesta ilmasta! Maisemamatkailua parhaimmillaan pohjolassa! Väittäisin näin. Hardangerfjordenin vierttä ajelin itään kuvaustaukojen saattelemina. Leiripaikan löysin sitten Ovre Eidfjordilta ja tarkemmin Saebo -campingilta. Seuraavassa kuvia matkanvarrelta ennen leirintäaluetta.

Huolimatta superhienosta päivästä ja ajofiiliksestä aloin näppäillä navigaattoria siinä mielessä, että cämpingi pitäs löytää. Lähimmät tarjolla olevat olivat ovre Eidfjordissa, jonne ei ollut kuin muutaman kilometrin matka navigaattorinnäppäilykohdastani. Niinpä valintani osui Saebo -cämpingille, josta kuva vasemmalla. Camping oli todella hienolla paikalla vuonojen juurella. Se oli myös hyvin viriilin näköinen paikka ja jos olisin ollut liikenteessä esim. matkailuautolla, niin pelkona olisi ollut, että saako enään paikkaa. Mutta teltta mahtuu aina. Respapoika oli tosiaanki sen olonen, että oli jo painanut pitkän illan ja päivän. Jäi vaikutelma, että yhden teltan rahastaminen ei sinänsä enää kiinnostanut eli jos oisin vaikka ajanut suoraan alueelle...Rehellisenä motoristina mielellään aina maksaa ja antaa almunsa myös telttapaikasta leirintäalueille. Hyppäsin pyörän selkään ja lähdin matelemaan ja etsimään sopivaa paikkaa. Löysinkin hyvän telttapaikan ja puksuttelin Aprilliallani katsomalleni paikalle. Jostain syystä keräsin katseita ja olin bongaavinani muutaman ihan moottoripyörästäni kiinnostuneen. Apikka, ja erityisesti matkasellainen, ei ole kovin yleinen näky toreilla ja turuilla. Hieno ajopäivä takana. Kypäräoluen sihautus ja leirinpystytystalkoisiin. Yksi ohjelmanumero minulla oli tälle illalle. Ajoin nimittäin valmistaa chorizopannun ja tällä kertaa hieman pidemmän kaavan kautta. Sitä varten oli poikennut kaupassa ja matkaan tarttui chorizo tuoremakkaraa, tuoretta sipulia, makeita terttukirsikkatomaatteja, pekonia ja sekä papuja, joita minulla oli omasta takaa tölkillinen sivulaukussa.

Otin kypäräolutkulauksen ja katselin ympärilleni. Monenlaista leiriläistä lapsineen oli ympärilläni. Vastapäätä, noin 30 metrin päässä, iltaa istuksivat nuorehko kaveriseurue. Hiukan huvitti tuosta seurueesta eräs kikkarapäinen nuorimies, joka oli ottanut tuolissaan niin rennon asennon tupakkaa poltellen, että siitä ei voinut oloansa lepposammaksi paljon enää laittaa. Ja tämä sama mies istui samassa tuolissa samassa asennossa koko illan. Ihastelin paikkaa samalla kun kokosin leiriäni. Tällä matkalla on ollut myös tuuria, että on sattunut pysähtymään näin hienoille paikoille. Pikkuhiljaa aloin viritellä bluetooth -laitteistoani esille taustamusiikkia varten. Sitten alkoi myös koko illan kestävä ruoanlaitto-operaatio.

Mottoni on, että silloin kun oikein kokataan, se tehdään rauhassa ja hyvän juoman saattelemana. Sitä varten olinkin varanut hiukan erikoisööliä. Asettelin ainekset eteeni ja aloin hiljoskellen pilkkomaan niitä. Samalla seurailin leirin elämää ympärilläni, siemailin olutta ja laitoin ruokaani.

Ainekset: Chorizomakkaraa, tuoretta sipulia, pekonia, makeita terttukirsikkatomaatteja ja papuja.

Pilkottuani ainekset homma jatkui paistamalla makkaroihin mukavan rapea pinta.

Seuraavaksi kuullotin öljyssä sipuleita ja heitin mukaan pekonit. Freesausta niin kauan että pekonit hiukan kypsyvät mutta eivät kuitenkaan rapeudu.

Sitten makeat tomaatit sekaan. Sitten kun tomaatit ovat muodostaneet kastikkeen niin makkarat mukaan.

Siinä se meni, haudutellessa makkarapannua, semmoiset 45 min pienellä trangian liekillä. Ei voinut muut kuin nauttia: kokata rauhassa lämpimässä illassa Norjan vuonojen juurella ja nauttia hyvää olutta. Illan tunnelmaa siivitti vielä musiikki, jota olin virittänyt pienen bluetooth -kaiuttimeni kautta. Thin Lizzyhän se jälleen raikas, muun muassa "Dancing in the moonlight" ja "That woman´s gonna break your heart". No, toki muutakin tuli ja laidasta laitaan (kuten musiikkimakuni on), esim. The Cranberriesiä. Ja sama kikkarapäinen poika istui samassa asennossa samassa tuolissa. Välillä sain varjella kenttäkeittiötäni edessä leikkivien lasten frisbeeleikeiltä. Heittoväline nimittäin sivalsi trangiaani pari kertaa aika läheltä.

Kun makkarapata oli sopivasti sakeutunut ja saanut siirappimaista koostumusta, niin julistin sen valmiiksi. Maku oli täyteläinen ja aito. Pavut jätin loppujen lopuksi lisäämättä, koska setistä olisi tullut liian iso yhden ihmisen koluttavaksi. Mutta kyllä sitä trangiallakin voi kokata muutakin kuin valmis sapuskoja. Nautin ruoan lämpimässä illassa oluen kanssa. Lämmintä riitti edelleen niin paljon, että shorteissa sai kekkuloida. Kello oli varmaan jo yli kymmenen illalla. Illan kruunasi kahvi sekä sen kyytipoikana viskipaukku, jonka saamiseksi oli reissuna aikana nähty vaivaa.

Nautiskelijan ilta. Myönnetään, singlemalttihan se sitä aidointa on :)

Tämä ilta on ollut yksi ikimuistoisimmistani yksittäisistä leirintäalue illoista moottoripyöräilijan uran varrellani. Se on todella jäänyt mieleen ja kyllä se niin on, että jos vettä olisi tihuuttanut tai muuten ollut koleaa, olisi ilta ollut erilainen. Kiitos Norjan vuoden 2018 kesän auringon paisteelle :)

Reittiä: Byrkjelo - Saebo Camping

27.7 Saebo - Torsby

Aamu valkeni kirkkaana. Tämän päivän tavoitteena oli ajaa jo Ruotsin puolelle ja yöpyä ... jossain. Matka jatkuisi aikalailla suoraan länteen kuitenkin niin, että Oslon ohittaisin pohjoispuolelta. Pienempiä teitä oli tarkoitus ajaa kohti Tukholmaa Ruotsiin tullessani.

Hyvästelin Saebo -campingin ja ajelin melkoisen tunnelisyherön kautta Voringsfossin näköalapaikalle. Tunneli teki veikeästi 360 asteen ympyrän. Voringsfoss ei kovin kummoinen kokemus ollut. Tallustelin näköalapaikalle josta Voringsfossin putousta voi kuvata. Ei siitä paljoa nähnyt eikä kuvattavaa juuri ollut. En tiedä onko putous sitten vuolaampi jonain tiettyinä vuodenaikoina. Tie nro 7 kiemurteli Voringsfossin jälkeen ylänköalueella. Pysähdyin Dyranutin kohdalla, jossa oli tarjolla kohtuu iso kafeteeria. Ostin kahvin sekä letun kermavaahdolla ja hillolla.

Kahvittelun jälkeen kiipesin tien toisella puolella olevalle kukkulalle kuvaamaan matkan viimeistä ylänköaluetta. Tästä alkaen maasto alkaisi tasaantua, sen tiesin.

Matka jatkui länteen ja kohti Ruotsia ja Torsbytä, jossa yöpyisin. Tämä ajopäivä oli koko matkan kuumin. Ajopäivä- ja ajomatka tuntuivat myös yllättävän pitkältä. Tuli ajettua ihan mukava siivu. Jopa liian pitkä, kun ottaa huomioon kuinka kuuma oikeasti oli.

Viereisessä kuvassa juomatauko. Selkä oli ihan hikinen ja ajotakki lähti välittömästi päältä kun pysähdyin. Samalla mietin, että eipä saisi valittaa, Norjassa kun olin ja tälläiset ilmat vain jatkuivat. Yksi läheltäpiti tilanne sattui eräässä liikenneympyrässä. Ympyrä oli aika pieni eikä siinä missään tapauksessa mahtunut olemaan kahta ajoneuvoa yhtä aikaa. Ajoin ympyrään ja aikoimuksena jatkaa siitä suoraan eteen päin. Huomasin Ison pick-up Fordin joka tuli oikealta. En kuitenkaan ikimaailmassa olisi kuvitellut, että se työntyy ympyrään, mutta niin vain kävi. Ellen olisi lyönyt liinoja kiinni ja samalla väistänyt vasemmalle, niin törmäys olisi ollut väistämätön. Väliä jäi alle metri siihen helvetin isoon mustan Fordin puskuriin. Fordi jatkoi samaan suuntaa ja näytti vilkkua oikealle. Viestitti, että en ollut näyttänyt vilkkua. Näin saattoi olla, mutta sillä ei ollut siinä pienessä ympyrässä merkitystä. Vaikka olisin jatkanutkin vasemmalle ympyrän suuntaan niin tilanne olisi ollut tismalleen sama. Ilmeisesti autokuski arvioi, että poistuisin ympyrästä nopeampaa kuin mitä kävi. Toisaalta mietin, että ajopäivä oli kuumuuteen nähden ollut ehkä liian pitkä. Ei se omakaan keskittyminen ja vireys ollut parhaimmillaan. Ensimmäinen leirintäalue Ruotsin puolella saisi luvan kelvata, oli millainen oli.

Saavuinkin Torsbyn leirintäalueelle, joka on järven rannalla. Alue oli todella iso ja siellä oli paljon porukkaa. Paikka oli ihan selvästi profiloitunut myös jonkinmoiseksi viihdekeskittymäksi tapahtuma- ja keikkailmoitusten perusteella. Siellä näkyi myös paljon mökkejä ja asuntoautoja, joiden ympärille oli rakennettu pidempiaikaisiakin huusholleja. Selkeä kesänviettopaikka monille ja mökin korvikkeita näkyi paljon. Suihku teki eetvarttia ja iltasella nautiskelin järven rannalla pari viskihömpsyä ja ajoissa nukkumaan. En jaksanut edes vääntää trangiaillallista vaan tempasin apetta suoraan tölkistä (tonnikalaa, kalkkunaa).

Reittiä: Saebo - Torsby

28.7 Torsby - Västerås

Vildmarkscafe.

Tämänpäiväinen etappi piti sisällään noin 290 kilometriä. Jatkoin kolminumeroisia teitä pitkin länteen kohti Tyforsia. Metsäistä ja autiohkoa pätkää riitti. Muistaakseni Ludvika oli ensimmäinen isompi kaupunki ja keskittymä, joka tuli vastaan. Ludvikassa, ja jo hiukan ennen sitä, ripotteli vettä. Kun lähdin Ludvikasta niin aika pian sen jälkeen oikealla puolen oli sähkölaitos tai vastaava. Siihen iski salama. Katselin taivaanrantaa, joka näytti todella synkältä. Ajelin siis tietä nro 66 pitkin kohti Västeråsia. Pian voimalaitoksen ohitettuani alkoi rankkasade. Vettä tuli niin paljon, että oli pakko pysähtyä levikkeelle, koska eteen ei nähnyt. Nopeasti tein suunitelman kypärän sisällä ja päätin kääntyä takaisin sillä muistin ajaneeni jonkinmoisen tienvarsikahvilan ohi. Saavuin kahvilalle ja parkkeerasin pyörän rankkasateeseen. Menin hetkeksi kahvilan lipareen alle sateen suojaan. Kun sade ei näyttänyt taukoavan menin sisälle ja tilasin kahvin. Päätin istuskella kahvilassa kunnes sade taukosi. Sisälle tuli pikkuhiljaa lisää ja lisää porukkaa ilmeisesti samasta syystä. Sitten kahvilassa meni sähköt: kaikki valot sammuivat ja kassakoneet pimenivät. Eivät voineet myydä kassan kautta vähään aikaan mitään. Jouduin käymään myös vessassa kännykän valossa :) Eksoottista! Vähän ajan kuluttua sähköt palasivat ja sadekin näytti taukoavan. Marssin pyörälleni jatkoin taivalta.

Sadetta pitämässä kahvilan lipareen alla.

Västeråsiin saavuin viimein hyvässä auringonpaisteessa jälleen kerran. Leirintäalueen respasta nappasin pässinkusta eli ruotsalaista mellanööliä pari purkkia. Menihän sekin paremman puuttessa teltaa pystyttäessä. Illan suussa saapastelin leirintäalueen pizzeriaan, joka oli erittäin suosittu. Hyvät pizzat ja pari vahvaa tuoppia niin johan oli...

Leirintäalue sijaitsi järven kupeessa.

Reittiä: Torsby - Västerås

29.7 Västerås - Tukholma

Viimeisen päivän etappi oli lyhyehkö ja nopea etappi Tukholmaan. Olin noin paria tuntia ennen lautan lähtöä Vikingin terminaalissa. Siinä oli aikaa juoda batteryt, kuvata pari otosta edessä siintävästä Gröna Lundista ja ihmetellessä ihmisvilinää.

Matka oli kaikin puolin onnistunut. Reissu kesti noin puolitoista viikkoa ja pitkälti ilmojen ansiosta tuntui, kuin olisi keski-euroopan matkalta tullut. Pyörä toimi hyvin ja osoitti pätevyytensä matkapyöränä. Kyllä nämä allround -tyyppiset pyörät paikkansa ansaitsevat matkapyörinä monipuolisuudellaan, ei voi kiistää.

Mutta hyviä reissuja taas itse kullekin lajin harrastajalle! :)